zaterdag, maart 08, 2008

Arm "sportend" Vlaanderen

Naar aanleiding van het beklag van de Brit Wiggins, aangeworven als topsportbegeleider voor Vlaanderen, over de reden waarom Vlaanderen weinig scoort als het om Olympisch eremetaal gaat. Ik ben het volledig met hem eens. Zijn analyse van het Vlaamse sportbeleid tov de vooral Engelstalige landen, waar de jeugd de sport met de paplepel wordt ingegeven en LO een belangrijk schoolvak is en geen verplicht aanvulsel van het schoolprogramma.
Dit is de keerzijde van de medaille. De vlaamse jeugd blinkt wereldwijd uit op het gebied van wiskunde, wetenschappen en vooral talenkennis. Als je ziet dat in landen als Engeland, USA en Australie de jeugd slechts de taal van Shakespeare machtig is, terwijl bij ons de 18-jarigen worden veronderstelt om 3 of zelfs 4 talen vlot te kennen. Dat het onderwijs en bij gevolg de maatschappij het een schande vindt als je een dt-fout schrijft, maar er geen erg in geeft dat onze jongeren steeds minder bewegen. Bij het wekelijkse schoolzwemuurtje van 50', blijft na vervoer, omkleden en uitleg nog ocharme net genoeg tijd over om 300m af te leggen. Om bij te huilen. Ook de media draagt hieraan bij. Bij de sportverslagen op TV worden enkel de toppers in beeld gebracht. Als je ziet dat de BBC live uren verslag uitbrengt van de massa tijdens wedstrijden als de Londen marathon, Great North run of de RAI tijdens de Dolomieten marathon. Wedstrijden voor het grote publiek. Tja... waarom niet hier bij bv. de 20K door Brussel?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In België wordt het lopen waarschijnlijk niet goed geapprecieërd als je geen topper bent. Als je geen 18-20km/u loopt ben je niet "goed" genoeg voor de Vlaamse tv. Denk ik! Al is lopen toch heel plezant. Het plezier van de trainingen en de voldoeningen na de wedstrijden/uitdagingen. Kijk naar die voetballers. Ze tonen ook soms ploegjes die slecht spelen. Al zijn het soms ook toppers die floppen!

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.