woensdag, augustus 06, 2008

Zuid Tirol (bis).

Het is niet van onze gewoonte om twee jaar na elkaar naar hetzelfde vakantieadres te trekken, maar hotel Cristallo in Sülden am Ortler was ons vorig jaar zo goed bevallen, dat we voor de eerste keer in 20 jaar de auto naar dezelfde plaats reden. Het was de moeite daar net over de grens met Oostenrijk, alhoewel het weer het niet zo schitterend deed als één jaar geleden. Buiten een enkele onweersbui bleven we echter droog. Zoals steeds zijn onze vakanties zeer actief, en al na vier dagen hadden we er twee wandelingen opzitten met een hoogteverschil van meer dan 1200 meter. De toppen "Dossobello" en de "Payer Hutte" bezorgden ons onvergetelijke vergezichten en een machtig panorama van 360 graden. Beide toppen liggen een eind boven de 3000 meter. Aangezien we op 3 augustus gingen meedoen aan een loopwedstrijd probeerden we bewust de langste wandelingen in het begin van de week te houden. Tussendoor kwam er dan nog een (relax) bezoekje aan de stad Bolzano, en op vrijdag 1 augustus bedwong ik voor de tweede keer de 48 haarspeldbochten van de Passo dello Stelvio.Weliswaar dit jaar met de intentie om rustig naar boven te fietsen en te genieten van de fabuleuze omgeving en het machtige Ortlermassief. De Stelvio klim blijft een must voor iedere zichzelf respecterende wielertoerist, alleen jammer van het vele moto en autoverkeer. Dit laatste viel echter op vrijdag nog best mee. Dank aan collega fietser Jannick Sercu(die samen met ons in hetzelfde hotel verbleef), waardoor de tocht naar de top zeer aangenaam verliep. Boven is het nog steeds Italiaanse kermis, en de geur van braadworsten komt je tegemoet van zodra de eerste gebouwen in zicht komen. Desondanks blijft de klim één van de mooiste van Europa, en dankzij de vele bochten niet echt aartsmoeilijk. (behalve dan het stukje aan "Weiser Knot" en tussen bocht 4 en 3, waar de klim tot 15% gaat). Boven bestelden we een grote cola, en de ober kwam met een halfliterglas opdraven. Suikers genoeg dus. De tijd was nog best goed: 1u12'.
Twee dagen later stond de "Reschenseelauf" op het menu. Deze loopwedstrijd over 15,3km gaat volledig rond de Reschensee, een stuwmeer dat werd aangelegd en waar de kerktoren van het oude dorp Graun als toeristische trekpleister boven uitsteekt. Het meer is schitterend gelegen, net over de grens en omringd door hoge bergmassieven. Vorig jaar hadden we met de fiets het parcours reeds verkend en daardoor wisten we dat het niet van de poes is. De vergelijking met de 20km door Brussel is treffend, alhoewel dat het parcours rond het meer op bijna 1500 meter ligt. Dat zullen we geweten hebben, want de eerste kilometers is het reeds naar adem happen. Wij van de lage landen zijn dit niet gewoon. Het golvende parcours en de warmte(reeds om 10u s' ochtends) doen er nog een schepje bovenop. Pas nadat we de stuwdam passeren (die vlak is, maar waar wel veel wind staat), gaat het een stuk beter. Ik begin zowaar enkele lopers in te halen. Aan de achterkant van de Reschensee liggen de zwaarste stukken, vijf, zes stevige kuitenbijters achter elkaar.... Tot voorbij de 10de kilometer gaat het meer bergop dan bergaf. De "thuislopers" zijn hier in hun voordeel, en telkens in de afdaling kan ik enkele lopers terug inhalen met mijn grote foulée. De laatste 3km zijn moordend, lichtjes bergop en superheet. Ik ben blij dat de kerktoren zie en de finishlijn. In de aankomstzone worden we verwend als koningen. Volop fruit, sportdrank, youghourt, drinken en nog wat lekkers. Ik neem uitgebreid de tijd om te bekomen en te eten. Twintig minuten later komt Carine over de meet. Ook totaal uitgeput. Het parcours, de warmte en de hoogte hebben het uiterste gevergd.
Ambiance genoeg aan de finish; de tweetalige speaker geeft zich voor 200% (nog beter dan de speaker van de Monumentenloop in Vorselaar), er is ambiance in de gigantisch grote tent tot in de late namiddag... Duidelijk te zien dat deze Italianen organiseren zoals de Oostenrijkers. De Wenen marathon was ook één groot feest achteraf. We genieten nog van een gratis zwembeurt in het bad van Graun. De vakantie zit er bijna op. Volgend jaar vieren de organisatoren 10 jaar Reschenseelauf, en gaat de wedstrijd door op zaterdagavond 1 augustus (21u) bij avondlicht. Dat wordt zeker een belevenis. Meer info kan je nalezen op www.reschenseelauf.it.
Nog even snel onze tijden: Dirk: 1u03'19" / Carine: 1u25'10"

1 opmerking:

Anoniem zei

Nogal ietske actiever geweest dan wij op vakantie. Die loopwedstrijd ziet er schoon uit. Sterk gelopen allebei.