woensdag, januari 27, 2010

Toekomstplannen.

Na vier dagen is de halve marathon nog niet helemaal verteerd. Vanavond toch al een duurloopje gedaan van 15km aan iets meer dan 13km/u, maar de kuiten waren niet echt fris. Dit is altijd een beetje mijn probleem geweest: een longinhoud van een topatleet maar het recuperatievermogen dat te wensen over laat. Als ik dan gisteren loopcollega's Paul en Maarten vlotjes hun "duizenden" zag doen twee dagen na hun 21km race in Best, dan ben ik toch een beetje jaloers. Maar binnen enkele dagen zal het ook bij mezelf wel terug wat vlotter verlopen. Intussen werd de wedstrijdplanning wat aangepast, wegens werkzaamheden thuis komende twee weekends. Ergens half februari ga ik dan de competitie terug hervatten. Er zijn geen crossen gepland deze winter, een beetje spijtig, maar met de blessures van vorig jaar(Mol,Booischot en Grobbendonk) wil ik nu verder blijven bouwen op mijn basis die ik terug heb. Mijn clubtrui zal ik dan wel een keertje tonen in de zomer. Als de eerste zachtere en droge weekenddag eraan komt wordt ook de koersfiets van de haak gehaald. Vanaf dan wordt het lopen (een beetje) gecombineerd met fietsen, plannen zijn er om nog eens naar de Vlaamse- en de echte Ardennen te gaan in voorbereiding op het Zwarte Woud weekend in mei. Ik hoop daarvoor nog op een prachtig loopvoorjaar. Nadien begint dan de voorbereiding op het grote evenement in het najaar een eindje van hier.

zaterdag, januari 23, 2010

Minder talent= minderwaardig?

Met dit bericht wil ik reageren op een artikel van Peter De Vocht in Atletiekleven van deze maand.Voor wie Peter niet moest kennen, hij werd ondermeer als senior drie keer Belgisch kampioen(10.000m en marathon), een respectabele loper dus.Van zo iemand verwacht je ook stimulatie en waardering voor andermans prestatie. En daar wringt het schoentje net.In het bewuste artikel heeft Peter het over de inflatie en teloorgang van het niveau van Belgische en Provinciale kampioenschappen in de atletiek. Hij heeft gelijk wanneer hij aanhaalt dat die niet meer op het niveau zijn van zoveel jaren geleden.Dat ligt inderdaad aan de atleten zelf die voor de medailles steeds minder interesse hebben.Atletiek blijft echter een veelbeoefende en moeilijke sport met tal van disciplines. Hij heeft ook een punt dat "onze" sport te weinig aandacht krijgt in de media.De kranten schrijven bladzijden vol over voetbal in de lagere afdelingen met vandaag als absoluut dieptepunt het bericht dat vierdeprovincialer Wechelderzande dit weekend twee spelers moet missen omdat ze met skiverlof zijn! . Maar helaas gaat Peter een beetje te ver in zijn artikel. Doordat er minder belangstelling is voor de diverse kampioenschappen worden er al eens "mindere goden" beloond met een titel. Peter noemt deze categorie van atleten in het artikel "toevallige deelnemers of platte opportunisten". Wel, beste Peter: ikzelf beoefen de atletieksport bijna 34 jaar , heb in mijn eerste 32 jaar nooit een titel kunnen bemachtigen, alhoewel ik buiten mijn druk werk- en gezinsleven uren per week trainde en nog doe, tot ik twee jaar geleden in Merksem provinciaal kampioen werd op de 10.000 meter bij de masters M40, een bekroning voor mezelf. Er waren twee lopers in mijn categorie, weinig nietwaar. Dat laatste kan me eerlijk gezegd niet deren, de afwezigen hebben ongelijk, laten we het daar maar op houden. Ik was wel enorm fier op mezelf en op de atletiekclub waar ik voor loop, die me voor de titel later op het jaar gehuldigd heeft. Deze "platte opportunisten" verdienen dus respect. Ik wil eindigen met alle lopers van alle niveaus veel succes toe te wensen in de doelen die ze nastreven, of ze nu aan 3, 4, 5, 6 of 7 minuten per kilometer lopen.

Lier: twee wedstrijdhelften in zelfde tijd.


Vrij goed weer vandaag om de eerste koers van het nieuwe jaar aan te vatten. In Lier vond de 3de wedstrijd plaats van de winterse Natuurlopen. Na lang twijfelen besliste ik gisteren om te kiezen voor de halve marathon. Er waren namelijk nog een beetje twijfels over de fysieke conditie en het was bijna een vol jaar geleden sinds mijn laatste 21,1km. 4° bij de start en veel volk op de atletiekpiste in de Pallieterstad. Misschien een beetje te fris voor een toptijd, maar er stond bijna geen wind, een meevaller dus op de Netedijken. Doelstelling was lopen aan 15km/u, omgerekend is dat 4'00"/km, wat zou neerkomen op een eindtijd in de buurt van 1u24'25". Veel bekend volk, het deed deugd om nog eens onder de lopers te zijn! Zo ook Valerie en Danny, onze sympathieke kennissen van Overmere en Markegem, volop onderweg naar Rotterdam in april. Zij gingen ook van start op de langste afstand, en morgen staat voor hun de Leffeloop in Waregem op het programma. Kilometers malen is belangrijk in de aanloop naar een marathon. Het werd ook een prettig weerzien met Paul Celis uit Nijlen, een echte doorwinterde loper, waar we vorige zomer toevallig een weekje samen met verbroederden in de Val Di Sole in Italië. Paul stond scherp, en was na een marathon vorige week ook in Lier weer paraat.
Terug naar mijn eigen wedstrijd: Er was toch een beetje nervositeit te bespeuren net voor de start, vooral dan omdat ik niet wist wat uiteindelijk het resultaat ging zijn. Rustig beginnen dus, in een vrij omvangrijke groep en doortocht na 5km in 19'54". Een paar kilometer verder bleven we nog met een viertal over, waaronder ook topmaster Jef Somers. Op het tien kilometerpunt klokte de chrono af op 39'31", goed op schema en nog altijd met de vingers in de neus. Tijd voor een inhaalmanoeuvre, twee vluchters werden op iets meer dan een kilometer bijgebeend, km 13 was dan ook de snelste in 3'47". Het stuk parcours aan het sas van Duffel vervloek ik al jaren, vooral de steile klim op de dijk ernaast. Ritme gebroken, een stukje cross in een stratenloop. De laatste 5km gaan dan naast de Nete richting finish. Tijd om te versnellen, de tussentijden liegen er niet om, variërend tussen de 3'51" en 3'55". In het verleden kon ik wel eens een "patatteke" krijgen in de laatste 6km, door de behoudende start bleef het dipje(voorlopig)uit. Alle respect voor mijn medevluchters trouwens, alhoewel er ook deze keer weer enkele "slepers" bij waren. Nog anderhalve kilometer te gaan en net nu beginnen de benen tegen te spartelen. Alles doet pijn, het is werken geblazen. Iets verder ben ik de dupe van een "incident". We lopen langs links, uiteraard aan de binnenkant van de (verkeersvrije) Netedijk , ikzelf op kop, uit de verte komen er een viertal wielertoeristen aan. Eentje ervan is een koppig bazeke, hij wil een botsing uitlokken(terwijl er nog drie meter plaats is op de weg!) en net voor mijn neus zwenkt hij toch nog weg. Ikzelf de kant in, vloekend(je zou voor minder), die f****** wielertoerist nodig ik uit om ook eens mee te lopen. Weg ritme, en iets later ook weg vluchtgezellen. Na 20km is dat effe balen, het euvel ben ik vrij snel vergeten. Finish in officieus 1u23'24", mooie tijd.Even ben ik overtuigd van een "Negative Split", blijkt nadien dat de tweede wedstrijdhelft even snel was dan de eerste. Gezelligheid troef nadien in de kantine aan de piste. Om te besluiten nog even dit statistiekje: dit was mijn 40ste halve marathon, hij komt op de 12de plaats in die rangschikking.(fotobron: "Lier in Beeld")

zondag, januari 17, 2010

Emma naar mooie ereplaats op Vlaams Kampioenschap indoor.


Geen veldloop van Herentals voor mezelf vandaag, want als supporter gingen we mee met Emma die deelnam aan het Vlaams kampioenschap hoogspringen in Gent. Geen makkelijke opdracht want ze is pas eerste jaars scholier geworden, dus een categorie hoger. Met 1m56 sprong ze naar een mooie 9de plaats, haar beste indoorprestatie van deze winter tot nog toe.
Mijn trainingen gaan redelijk vlot, deze week bijna 70km afgewerkt, en blij dat de sneeuw eindelijk verdwenen is en we terug open wegen hebben. Volgende week staat de natuurloop in Lier op het programma. Welke afstand ik daar zal kiezen, is nog niet beslist.

zaterdag, januari 09, 2010

Jaaroverzicht 2009

Ik weet het, enkele dagen te laat om het jaaroverzicht nog te publiceren, maar de motivatie ontbrak me om er eerder aan te beginnen. Hopelijk wordt 2010 een beter jaar voor me want slechter dan 2009 kan niet. Op sportief wedstrijdvlak viel het nog redelijk mee. Begonnen met de 10mijl Oostende-Brugge in een redelijke tijd naar mijn normen, daarna de marathon van Antwerpen waarin ik me zeer goed voelde over de ganse lijn. Daarna volgden gedurende 5 weken volgende wedstrijden, de poldertriatlon over de kwartafstand, de MTB marathon l'Ardennes Trophy, Challenge France (een halve triatlon in de Vogezen), MTB marathon Raid des Hautes Fagnes en de Citytriatlon Brugge over de kwartafstand. Een prachtige wandelvakantie door de Schotse Highlands bij het begin van de zomer was meer dan de moeite waard. Maar eind augustus stortte de wereld voor me in. Net na D-day kan ik nog de halve triatlon van Neerpelt afwerken, maar dan was het over, uit, finito...Tijdens de halve marathon van Kuurne crashte ik compleet, nooit meegemaakt. Tijd om alles te verwerken en eens alles op een rijtje te zetten. Voor wie, wat en waarvoor doen we het nog? Vragen waar ik momenteel niet kan op antwoorden. Plannen zijn nog niet definitief gemaakt, een verlengd fietsweekend met Dirk, de jaarlijks fietsstage met de werkcollega's in de Alpen en een weekje vakantie met de kinderen in Oostenrijk staan al vast. Op wedstrijdvlak staan een paar kwart en halve triatlons en een najaarsmarathon op het programma, al staat nog niet vast welke dit gaan worden. Ook zal ik mijn neef die na 10jaar terug is uit Zuid-Afrika begeleiden naar het volbrengen van zijn eerste marathon. Voor mij zal dit voldoende zijn om dit jaar mijn gedachten te verzetten. We zien wel wat de toekomst brengt, het leven gaat verder.

Egmond afgelast.

De halve marathon in Egmond morgen is afgelast, voor de eerste keer in 38 jaar. Omstreeks 13u deze namiddag viel het verdict. En eerlijk gezegd: ik vond het nog niet zo erg. Niet voor het lopen op zelf bij deze winterse omstandigheden; wel om het dilemma dat me al enkele dagen bezighield van aanrijden of niet. 200km gaan rijden met de nodige risico's onderweg is geen pretje. Bij valavond ben ik nog een half uurtje op pad geweest en de sneeuw en wind getrotseerd. Morgenvoormiddag gaat besteed worden aan een lange duurloop in de Vorselaarse en Herentalse bossen. En dan maar naar het BK cyclocross in Oostmalle rijden, het gebeurt niet elk jaar dat die strijd gereden wordt in onze achtertuin.

Bericht op site halve marathon Egmond aan Zee 14u

Zaterdag 13.00 uur definitief uitsluitsel of PWN Egmond Halve Marathon door kan gaan

Datum: 09-01-2010

Organisator Le Champion heeft in samenspraak met burgemeester Hetty Hafkamp van Gemeente Bergen (waar Egmond aan Zee onder valt) vandaag om 13.00 uur moeten besluiten de 38e PWN Egmond Halve Marathon zondag 10 januari 2010 af te gelasten.

Negatief advies van het GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en het advies in de landelijke media aan mensen om dit weekend thuis te blijven en niet de weg op te gaan, vormen de argumenten om tot dit unaniem genomen besluit te komen. Het negatief advies van het GHOR kwam vandaag tot stand, omdat het GHOR de inzet van voldoende ambulances en overige medische middelen op basis van de meest recente ontwikkelingen morgen niet kan garanderen bij opschaling. Betrokken partijen betreuren het genomen besluit ten zeerste, eens te meer tot op het laatste moment het uiterste is gedaan het evenement door te kunnen laten gaan. Doorgang van het evenement werd echter niet verantwoord gevonden.

(Bron:Le Champion)

Geraken we in Egmond ?

Voor de derde keer ben ik ingeschreven voor de halve marathon in Egmond aan Zee die morgen doorgaat. De organisatie heeft reeds besloten om een alternatief parcours te gebruiken, volledig over het strand omdat het duinenpad in de terugweg er te glad bijligt. Allemaal geen probleem, maar het is vandaag als gans de dag aan het sneeuwen en de grote vraag is : gaan we morgenvroeg goed ter plaatse geraken? Vanuit Vorselaar is het op een normale manier twee uur rijden, maar dan dienen alle wegen goed berijdbaar te zijn. Voorlopig wacht ik nog even af en kijk hoe de wegentoestand morgenvroeg is. De conditie is echter meer dan goed, ik heb een mooie trainingsweek achter de rug. Uiteraard is het onnodig van risico's te nemen , koning winter heeft niet voor niets deze naam.

zondag, januari 03, 2010

Een uur in het spoor van "Marathonman 365".

Vandaag vond in Gent het pk indoor plaats. Emma presteerde meer dan behoorlijk met 1m54 en een 4de plaats in het hoogspringen.
De Topsporthal ligt aan de Watersportbaan. Niks bijzonders natuurlijk, ware het niet dat deze locatie de plaats is waar Stefaan Engels de eerste twee maanden van dit jaar zijn dagelijkse marathon wil lopen. Deze Gentenaar is op 1 januari gestart met een zeer zware uitdaging, elke dag van 2010 een marathon lopen. Kort na de middag bond ik de loopschoenen aan om Stefaan te vergezellen voor twee toertjes rond de Gentse waterbaan. En ik was niet alleen , een twintigtal lopers deden vandaag mee met marathonman 365. Het werd een zalig duurloopje in het winterzonnetje daar in Gent. (zie ook www.marathonman365.be).