dinsdag, september 30, 2008

2u03'59"


Gebre deed het weer! Op het snelste marathonparcours ter wereld (Berlijn) zette de beste lange afstandsloper aller tijden een historische tijd neer. 2u03'59" klinkt een stuk sneller dan 2u04' , ook al maakt het slechts 1 luttele seconde. Ik kan erover meepraten.......... In 2001 liep ik mijn beste tijd op de 10000 meter: 36'00", weliswaar op de atletiekbaan(wegwedstrijdtijden over 10km tel ik niet mee, omdat deze bijna nooit correct zijn). Zeven jaar later heb ik nog altijd spijt van die ene seconde. Zeg nu zelf: 35'59" is toch mooier dan 36'00". De nieuwe wereldrecordtijd is sowieso historisch: nog nooit werd een marathon onder de 2u04 gelopen. Hier nog meer cijfermateriaal: Haile liep in de Duitse hoofdstad tegen 20,4km/u , omgerekend elke kilometer in 2'56". Menig recreatief fietser heeft moeite met dit tempo........ In de toekomst zie ik maar één atleet in staat om ook dit wereldrecord van de Ethiopiër te breken; zijn kroonprins Kenenisa Bekele.

WTDT Mountainbiketoertocht op 12 Oktober!!

Bij deze wil ik de lezertjes er (nog) eens attent op maken dat onze VTT tocht naar jaarlijkse gewoonte doorgaat op de ochtend na de belangrijkste nacht voor triatleten (WK Ironman Hawaii). Er is keuze tussen 30-45-65km door vlaamse slijk en kerkwegeltjes. Het is al een tijdje geleden dat ik nog blogde en ik werd hiervoor al aangesproken. Dus bij deze dus een blogje. Eigenlijk was het op sportief vlak kalm de laatste 2weken. De dagen na de marathon enkel een beetje gezwommen. Vorige week nog eens clubgenoot Kurt gaan aanmoedigen in de duatlon van Tielt. En de MTB terug van stal om een paar dagen eens enkele keren het Bloso parkoer van Oudenaarde te gaan rijden. Plezant rijden, door de laatste regenloze dagen geen môre, slijk, proper fietske achter de rit, precies zoals ik het graag heb. Verder; zondag was het de laatste clubrit van het seizoen met de WTC Oeselgem. Met een 40-tal dapperen trotseerden we de koude mistige zondagmorgen, om daarna het seizoenseinde te vieren in het clublokaal. "Gelukkig" dat Lore ook had meegereden of ik was niet op tijd op mijn werk geraakt. Binnen een paar weken lopen Lore en ik nog de halve marathon van Amsterdam, terwijl Kurt en Valerie de volledige doen. Intussen word Lore vanaf volgend seizoen ook lid van de Waregemse Triatlonclub WTDT en hebben we dus ons 3de triatlete in de club.

zaterdag, september 27, 2008

Speaker op kampioenschap.

Onder een stralend nazomerzonnetje organiseerde thuisclub Ac Herentals vandaag de Vlaamse en provinciale kampioenschappen atletiek voor de masters op het Bloso sportcentrum in Herentals. Ikzelf was gans de dag aanwezig als speaker. De organisatie was tot in de puntjes geregeld.Clubgenoten Rudy De Pauw en Paul Denolf deden het ver van onaardig.Eerstgenoemde haalde twee zilveren medailles bij de M60 op de 800 en de 1500 meter. Paul werd op de 5000 meter 6de in de categorie M50. Alle uitslagen kan je nalezen op www.val.be

zondag, september 21, 2008

Fietstochtje naar Antwerpen.

Langs het Albertkanaal is Antwerpen vlakbij. Na slechts 34km stonden we vanmorgen op de grote markt met onze racefiets. Het was vandaag in " 't stad" autovrije zondag en dus zalig om in de voormiddaguurtjes dwars door Antwerpen te fietsen. Mijn goeie vriend Stefan kent de hele agglomeratie uit zijn hoofd en zo passeerden we o.a. het Museum van schone kunsten, het nieuwe Justitiepaleis en tijdens onze terugtocht stonden we in een wip voor de gevel van het Sportpaleis. Het werd een echt toeristisch ritje , dat begon in Vorselaar bij een kille 8°.
Afgelopen vrijdag mocht ik na 3 looploze weken een 15 minuutjes joggen op de loopband, zonder pijn. Nog eventjes en dan hoop ik terug te trainen.

zaterdag, september 20, 2008

Sjfëttlïch brengt sfeer op Chirock.



Op het rockfestival Chirock in Noorderwijk kreeg Sjfëttlïch een mooie plaats op de affiche. De rockgroep waar zoon Brecht co-leadgitarist is gaf vanmiddag het beste van zichzelf. Met veel eigen nummers (o.a. een subliem "Untouchable boy) en covers van Coldplay en Nelly Furtado brachten zij een klein uurtje veel sfeer in de sporthal van de Kempische gemeente. Marinka, Jens, Michael, Sebastiaan en Brecht hebben een grote toekomst voor zich. Op 17 oktober speelt de groep in het voorprogramma van "Balthazar" in zaal 't Hof in Herentals.

maandag, september 15, 2008

In Flanders Fields Marathon

Nieuwpoort-Diksmuide-Ieper. Dit was de lijn die in 42.2km onder mijn voeten doorschoof. Onder een prachtig zonnetje en een ideale temperatuur van max. 19° kon ik mijn 7de marathon op mijn conto bijschrijven. Stiekem had ik op een nieuw pr (onder 3.57) gerekend. Helaas, helaas, geen supertijd, geen pr, zelfs de tijden van de vorige marathons werd bijlange niet bereikt. De uithouding was er, nergens moeten wandelen, jammer genoeg had ik onvoldoende tempotraining in de benen. Met een tijd van 4.13 ben ik matig tevreden. Met een triatlonconditie heb je voldoende basis om een marathon te finishen, om een goeie tijd neer te zetten moet ik toch meer tempo's inlassen. Of beginnen de jaren toch door te wegen, de masterleeftijd parten te spelen? Nochtans goed gestart, na 10km doorgekomen in 54'12", te vlug blijkbaar. Na 14km was de massa voldoende uitgerokken en mocht Lore me als fietsbegeleider bijstaan, waarvoor dank. Ze sprak me door de moeilijke momenten. In Diksmuide, na 17km zag ik de man met de hamer al staan of beter gezegd voelen. Een PR zat er dus duidelijk niet in voor vandaag. De weg was nog lang, dus maar meteen op veilig gespeeld en het tempo laten zakken naar mijn duurlooptempo. Halverwege doorgekomen in net 2u. Iets verder haalden clubgenoten Henny (loper) en Lode (begeleider) mij bij en snelden me voorbij. Blijven aanklampen, met 4 is altijd plezanter. We bleven nog een 10-tal km samen. Na km 32 stonden we door een plaspauze van Henny er terug alleen voor. De benen begonnen verdomd pijn te doen, maar wandelen was geen optie, als Ironman nie plooien hé. Op km37 begon ik er wat door te komen, was het omdat er mooie vrouwelijk gezelschap met hetzelfde tempo net voor mij liep? Op km 40 had ik nog voldoende jus in de benen om het tempo terug op te drijven naar mijn starttempo (11,5km/u). Eenmaal Ieper binnen was het nog een km vals plat, dus nog een tandje erbij om het tempo te onderhouden. Dan onder de Menenpoort door op naar de Grote Markt en finishen vlak voor de statische Lakenhalle. Enerzijds content dat ik niet crashte, maar anderzijds is mijn tijd niet zo sterk. Dat worden nog hard werken vooraleer ik klaar sta voor de Hel van Kasterlee! Dit is een prachtige marathon. Kleinschalig, maar mooi in Flanders Fields door de stille getuigen van "den Groote Oorlog". De clubgenoten deden het ook goed. Fré onderstreepte zijn talent door bij zijn 2de marathon 3.00'37" op te tekenen. Pascal maakte er een duurlooptraining van. Joost finishte zijn 80ste marathon en debutanten Henny 4.19' en Yannick 4.37' proefden ook eens van het marathonavontuur.

zondag, september 14, 2008

Speaker zonder stem daags na Monumentenloop.

De 13de Monumentenloop was weer een groot succes. Maar liefst 466 aangekomen atleten mochten de Kasteellopers noteren na afloop van alle wedstrijden. Het weer was aan de frisse kant, maar voor de deelnemers was de temperatuur bijna perfect. Het koele weer en mijn eigen enthousiasme heeft er wel voor gezorgd dat daags nadien mijn stem bijna weg is. Zwijgen is dus de boodschap vandaag. De "klassieke" 14km wedstrijd werd gewonnen door Nick Renders bij de mannen, en Tine Diels bij de vrouwen. Ook de voorwedstrijden over 4 en 8km, en de kinderlopen lokten weer veel volk naar het Vorselaarse sportcentrum. Dat de bijgevoegde 28km een schot in de roos was , bewijst het aantal deelnemers. Maar liefst 100 atleten voelden zich geroepen om de langste afstand te bedwingen. Velen van hen kwamen testen met het oog op een najaarsmarathon volgende maand.Er waren grote delegaties aanwezig van atletiekclub Break en joggingclub Joggans uit Ganshoren. Ook blogcollega Valerie Vangampelaere uit het Westvlaamse Markegem kwam trainen op het mooie parcours, met het oog op haar najaarsmarathon in Amsterdam. Luc Dirckx won de 28km voor de tweede keer op rij. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Nederlandse Anita Joziasse. Ondanks de vele vrijwilligers waren er toch nog een aardig aantal Kasteellopers op de diverse afstanden te vinden. Langs deze weg wil ik de organisatie een dikke proficiat toewensen met een wederom geslaagde editie. Volledige uitslagen, nieuwtjes en binnenkort ook alle foto's kan je vinden op www.kasteellopers.be. Volgende sportieve organisatie van de Vorselaarse club is de looptoertocht op zondag 28 december met afstanden 5, 10 en 15km en vrije vertrekuren.

donderdag, september 11, 2008

Nu zaterdag Monumentenloop in Vorselaar.

Op zaterdag 13 september organiseren de Kasteellopers voor de 13de keer de Monumentenloop.Ik mag dan al drie jaar geen voorzitter meer zijn van deze sympathieke club, toch ben ik bij de organisatie nog nauw betrokken. Ook dit jaar weer zal ik van de partij zijn als speaker. Vanaf 14u staat de jogging over 4 en 8km op het programma, en een uurtje later wordt de eigenlijke Monumentenloop over 14km en de dubbele afstand over 28km op gang geschoten. Tijdens de hoofdwedstrijd vinden de kinderlopen plaats vanaf 15u05 met maar liefst 4 verschillende afstanden. Er worden deelnemers verwacht van over heel Vlaanderen, onderandere uit Markegem. Ook supporters zijn van harte welkom. De sfeer in Vorselaar is elk jaar uniek, ook dit jaar weer hopen we dat dit het geval zal zijn.

zondag, september 07, 2008

Grand Raid Godefroy

Net terug van een doornatte en modderige Grand Raid in Bouillon. Dit was mijn derde deelname, na de droge versie van 2003 en de zompige 2005, was het nu een echte verzopen versie. De paden lagen er modderig maar toch beter berijdbaar dan op de Houffamarathon erbij. Nu was de regen de spelbreker, met momenten viel deze met bakken uit de lucht. Ik zag bij afdalingen geen steek door mijn bril, maar zonder ging ook niet want de modder spatte constant in de ogen. Halverwege na 47km was het genoeg geweest. De marathon van volgende week is belangrijker. Ik kwam hier vooral voor de fun om eens lekker te biken in deze prachtige streek maar aan modderrijden in de gietende regen beleef ik toch maar weinig plezier. Lore was er zeker niet rouwig om en blijkbaar was ik duidelijk niet de enige van dit gedacht. Sire, der zijn geen flandriens meer, so what? Voordeel was nu niet aanschuiven aan de douches en nog op een redelijk uur naar huis. Bij mijn chip inlevering kwam ik toevallig nog clubgenoot Pascal tegen, die de 70K deed en zich ook klaarstomend voor Kasterlee. Al bekende ik hem niet direct, vreemd hoe modder zo vlug iemand in een negerke kan veranderen. De dag ervoor zijn we naar een downhill wedstrijd gaan kijken. Amaai, dat zijn echte geschifte freaks. Op een bepaald moment moesten die kerels van een verhoog van zeker 3m over de straat springen om dan op een steile modderhelling verder te landen. Echt nie normaal.

Memorial Van Damme: hulde aan Kim en Tia.



Voor topprestaties was het vrijdagavond te fris in Brussel. De hoogtepunten waren weggelegd voor de Belgen. Kim Gevaert liep haar laatste wedstrijd en werd onder luid gejuich en minutenlang applaus uitgewuivd. Tia Hellebaut sprong over 2 meter en bracht sfeer in het stadion. Ik heb nochtans de indruk dat het showelement meer en meer de bovenhand haalt op de sportieve prestaties. Het meest heb ik nog genoten van het voorprogramma voor de jeugd, waar de jongens en meisjes met volle overgave het beste van zichzelf gaven.

zaterdag, september 06, 2008

Emma eindigt op 6de plaats op BK.

In een winderig en kil Izegem heeft Emma vanochtend een gedeelde 6de plaats behaald op het Belgisch kampioenschap met een sprong over 1m50. Het was in de Westvlaamse gemeente geen ideaal hoogspringweer. De wind blies strak en met een temperatuur van 15° was het dus iets te fris. Emma weerde zich uitstekend tussen de Belgische top bij de kadetten. De titel ging naar ROBA atlete Marjolein Lindemans met een sprong over 1m67.

donderdag, september 04, 2008

Zwintriatlon deel2

Ook voor mij was het een succes. Tijdens mijn 5deelname heb ik mijn persoonlijke besttijd met 45" scherper gestelt. 45" lijkt niet veel maar door de zeer straffe wind moest ik veel tijd en kracht spenderen om nog een deftig fietstempo te kunnen onderhouden en ook heb ik een bocht gemist en zo de berm eens afgereden. Niettemin moest ik hier maar 3 minuten prijs geven aan mijn vorig fietsbesttijd van 2006. Het verschil werd in de overige onderdelen, zwemmen, wisselen en lopen gemaakt. Een degelijke zwembeurt, terug 30" af van mijn besttijd vorig jaar, eindelijk eens onder de 20', een snelle wissel zowel voor als na het fietsen en goed gelopen. In de eerste rond last gekregen van steken in de zij, maar dit ging over. Mijn beste looptijd op kwart kunnen neerzetten in 48'12" en vooral tussen de eerste 5km en 2de 5km was er maar een verschil van 24seconden. Zo goed als geen verval, goed gevoel voor de marathon volgende week. Eindtijd 2.30'05". Was er zo geen wind dan kon het zeker nog 5 minuten sneller. De clubcollega's waren ook heel goed bezig en streekgenoot Bart Desmet zette voor zijn eerste deelname een sterk nummer neer door in 2.31''49" te finishen. Dit weekend nu nog de MTB marathon Grand Raid Godefroy om me verder voor te bereiden op de "Hel van Kasterlee".

Lore goes Triathlon

Gisteren hadden we terug een sportief gezinsuitstapje aan zee. Terwijl de meeste koppels een wandelingetje aan het strand zouden maken, deden we samen een kwarttriatlon. Nadat Lore's debuut vorig jaar op de 1/8 triatlon heel goe was meegevallen, smaakte het naar meer. Na de Knokse finishers triatlon dan maar de beurt aan de dubbele afstand in de Zwintriatlon. En ook deze keer deed ze het goed. De Zwintriatlon, 1km zwemmen, 41km fietsen en 10km lopen, is een succesnr in het Belgische triatlonlandschap. Na enkele minuten zijn de 1000 startplaatsen uitverkocht, dus in Juni was het er vlug bij zijn tijdens de inschrijving. En als 1 v/d weinige neemt hier zowel de voltallige Belgische top als de zuivere recreant hieraan deel. Sfeer verzekert. Lore maakte een goede zwembeurt voor haar eerste maal in openwater tussen de massa. Er stond een zeer stevige bries, eigenlijk is "bries" wat zwak uitgedrukt want bij momenten werd je bijna uit je sokken geblazen. Maar het fietsen overleefde ze zo ook. Dan haar favoriete nr, het lopen. En ook hier ging het vlot tot het einde. Met nog veel marge haalde ze de finish in 3.05. Supercontent natuurlijk. Volgend jaar staat zeker al op haar programma.