zondag, september 30, 2007

Nieuw wereldrecord op de marathon


In Berlijn is vandaag het wereldrecord op de marathon scherper gesteld. De nieuwe besttijd bedraagt 2u04'26" en werd gelopen door de beste afstandsloper aller tijden : Haile Gebreselassie. De vorige toptijd bedroeg 2u04'55" en stond op naam van zijn eeuwige rivaal Paul Tergat. Het parcours in Berlijn staat bekend als één van de snelste ter wereld en de weersomstandigheden waren vandaag zo goed als ideaal.

zaterdag, september 29, 2007

Slijk gegeten in Retie

Door de overvloedige regen van gisteren en vandaag lag het Prinsenpark in Retie er verzopen bij. Reeds tijdens de opwarmingsronde was er op sommige plaatsen geen doorkomen aan. Vandaag had ik me dus voorgenomen om deel te nemen aan deze recreatieve jogging. 15km, ofwel 5 rondjes van 3km in het mooie provinciale park in Retie. Onder normale omstandigheden liggen de loop(wandel)paden er droog en zeer goed beloopbaar bij, maar vandaag dus niet. Eigenlijk startte ik voor een doorgedreven training, einddoel vandaag was 15km lopen in één uur. Normaal gezien een haalbare kaart.De eerste drie ronden bleef ik netjes onder de 12' per doortocht, maar over halfweg voelde ik geen frisheid meer in de benen, en kwam uiteindelijk uit op 1u00'30". Het opdrijven van het aantal kilometers deed zich dus gevoelen. Meer vermoeid dan verwacht namen we een warme douche, en ging het snel huiswaarts. Toch heb ik genoten van het schitterende kader waarin deze jogging plaatsvond. Alleen het weer stak tegen, met als gevolg dat de sportzak bij thuiskomst 3kg meer woog, ten gevolge van het slijk.

zondag, september 23, 2007

Mooi tweede met Kasteellopers ploeg op estaffete marathon in Beerzel.

Met ploegmakker Maarten Van Der Donck voor de start,
en afzien in de laatste meters.

Na een spannende wedstrijd werd onze ingeschreven Kasteellopers ploeg 2de op de estaffetemarathon van Beerzel. Het team bestond uit Paul Denolf, Jo Van Den Brande, Maarten Van Der Donck, Stijn en Roel Jacobs, en mezelf. Elke loper diende 1 ronde van 7km af te haspelen. Ik mocht omstreeks 14u de spits afbijten, en kwam rond de 13de plaats door, zo kon ik het "lint" doorgeven aan Paul Denolf, die aan een mooie inhaalrace begon. Jo Van Den Brande hield als derde loper van onze ploeg mooi stand, en de drie snelste atleten hielden we tot laatst.Maarten, Stijn en Roel vochten zich mooi naar een tweede plaats, een schitterend resultaat. Aangezien ik lang op de sukkel ben geweest (blessure en ziekte) is dit een opsteker. Over mijn eigen koers ben ik matig tevreden. Na een zeer snelle start (3km in 10'15") kreeg ik een terugval in de tweede helft van de wedstrijd. Hier verloor ik enkele plaatsen, doch het verschil bleef beperkt. Uiteindelijk finishte ik in 26', met "slechts" twee weken rustige duurlooptraining in de benen , een resultaat waar ik zeer tevreden mee was. Er namen in totaal vier Kasteellopers ploegen deel. De volledige fotoreeks en de officiële uitslagen kan je vinden op www.kasteellopers.be , en de site van de marathon zelf www.marathonvanbeerzel.be

zondag, september 16, 2007

Aan de betere hand.

Langzaam maar zeker ben ik begonnen met de loopkilometers terug op te bouwen, met wisselend succes. Afgelopen donderdag ging het vlot, dit weekend iets minder. Dit heeft ook wel te maken met de virale infectie die nog altijd niet helemaal is genezen. Vanochtend heb ik nog een deel van de Monumentenloop gedaan op nuchtere maag, en na een flink ontbijt ben ik met Carine nog een tweetal uurtjes gaan genieten van de mooie nazomer voormiddag met een rustig fietstochtje. Al bij al kwam ik deze week toch al uit boven de 50 loopkilometers.

zaterdag, september 15, 2007

Speaker op 1ste estafette halve marathon


De Avos afstandslopers organiseerden vandag hun eerste aflossings-halve marathon. Lopers bestaande uit ploegen van drie dienden elk 7km af te leggen. De Kasteellopers waren goed vertegenwoordigd en wonnen de wedstrijd bij de seniors heren. Bij de dames eindigde de loopclub uit Vorselaar als tweede team. Het werd een zeer geslaagde en ambiance volle eerste editie !

Interview met Stijn Jacobs, samen met broer Roel en Maarten Van der Donck het winnende drietal.

Memorial Van Damme 2007.




Susanna Kallur voor de start van de 100m horden.

Een handtekening van 400m winnares Sanya Richards.

Kim Gevaert als winnares van de 200m.

Kim koningin van de 31ste Memorial Van Damme

Een minutenlange staande ovatie voor de start, en een super 200m , "killing Kim Gevaert" was weer top op de Memorial gisterenavond. Ze mocht terecht de ereronde lopen met haar estafettemaatjes Olivia Borlee en Hanna Mariën. Hoogtepunten waren er ook van Asafa Powell met een zeer sterke 9"84 op de 100m , en een wereldrecord op de ongebruikelijke 2 mijl voor de Ethiopische Meseret Defar. Verder hebben we ook genoten van Blanka Vlasic(hoogspringen), Susanna Kallur(100m horden) en uiteraard Yelena Isinbayeva(polstok) die Emma nog trakteerde op een mooie handtekening. Als slot liep Kenenisa Bekele nog een wereldbeste jaarprestatie op de 10000m. Kortom, de sfeer zat er weer goed in daar op de Heizel. Foto's volgen later.

België verliest een groot sportman.

Van de kaart, dat is het minste wat je kan zeggen toen ik gisterenvoormiddag een telefoontje kreeg van een vriend die het nieuws had vernomen dat Benny Van Steelandt was overleden. Hij was wereldtop is zijn sport, de duatlon, een ondergewaardeerde maar desalniettemin een niet te onderschatten zware discipline. Ik had de mogelijkheid om Benny te interviewen tijdens de nationale veldloop van vorig jaar in Hulshout, die hij niet kon meelopen wegens een ziekte de week voordien. Toch was hij vanuit West Vlaanderen naar het kempense dorp afgezakt om dit aan het talrijk opgekomen publiek te komen vertellen.
Hij laat een leegte over in de duatlonwereld, en ik zal hem nooit vergeten.

dinsdag, september 11, 2007

Beetje ziekjes beetje slapjes

Ik ben de gelukkige bezitter van een virusinfectie. Lichte keelpijn en een flets gevoel zorgt voor vermoeidheid. Intussen ben ik toch terug regelmatig aan het lopen.Vandaag ging het eigenlijk vrij vlot, met een select groepje in de kasteeldreef.Voorlopig voelen mijn benen nog niet echt aan als lood. Met een beetje vitamine C en wat meer rust zal ik er wel bovenop geraken.

zondag, september 09, 2007

Sfeerbeelden Monumentenmarathon.


Jubilaris Louis Hufkens bij de finish van zijn 100ste marathon,
en Paul Denolf (2de op de marathon) voor de micro.(met dank aan Marc voor de foto's)

Veel volk op marathon van Vorselaar.

Bijna 600 deelnemers verdeeld over 9 afstanden waren zaterdag present op de Monumentenloop van de Kasteellopers. Op de langste afstand finishten iets meer dan 90 atleten uit diverse landen. Onder hen feestvarken Louis Hufkens uit Grobbendonk die zijn 100ste marathon beëindigde onder luid applaus en omringd door de marathon vrienden van "sporters voor AZG". Een zeer emotioneel moment voor Louis dat hij niet meer zal vergeten. De plaatselijke atleten Paul Denolf en Stijn Jacobs (beiden uit Vorselaar) zorgden voor dé verrassing door respectievelijk 2de en 3de te eindigen op de 42,195km , na de ongenaakbare Paul Mertens uit Nijlen. Mooie prestaties op de marathon waren er ook van Jo Van Den Brande, Monik en Chris Van Loock, Herman De Sobrie en Luc Mols. Maarten Van Der Donck haalde een mooie 4de plaats op de 14km, en Roel Jacobs won de 4km. Voor mezelf werd het een mooie dag, vanaf 12u30 tot 19u30 was ik aanwezig als speaker.

Johan Cokelaere loopt de Jungfrau marathon.

Onze Westvlaamse loopcollega en triatleet Johan Cokelaere heeft voor een exploot gezorgd dit weekend. Hij beëindigde de befaamde en zeer zware Jungfraumarathon in Zwitserland in een tijd van 5u55'25". Deze marathon staat bekend als één van de zwaarste van de wereld, en naar eigen zeggen zou het zijn mooiste marathon geweest zijn tot nu toe. De start ligt op 566m hoogte in Interlaken en eindigt op een hoogte van 2100m op de Eigergletscher. Meer info over dit avontuur kan u vinden op www.jungfrau-marathon.ch

Emma levert mooie prestaties af op finale interclub.


Tijdens de finale van de "Beker van Vlaanderen" voor pupillen en miniemen in Kessel Lo afgelopen zaterdag heeft Emma haar verspringrecord dat dateerde van april, met 4cm verbeterd. Ze sprong bij haar derde poging 4m23 en eindigde daarmee 19de op 58 deelnemers. In het hoogspringen bevestigde ze haar exploot van vorige week. Omdat er veel meisjes deelnamen aan het concours kreeg elke atlete slechts twee springbeurten per hoogte. Ze lukte 1m40 en haalde daarmee de 8ste plaats op 33. In de 60m horden werd ze tweede in haar reeks in een tijd van 11"80. Het lijdt geen twijfel dat competitie van zeer hoog niveau was, omdat enkel de beste Vlaamse clubs mochten deelnemen aan de finale. De Ac Herentals meisjes eindigden uiteindelijk als 9de op 12 ploegen.

donderdag, september 06, 2007

Zaterdag marathon in Vorselaar.

Komende zaterdag, 8 september, organiseren de Kasteellopers de 1ste "Monumentenmarathon". Het wordt vooral uitkijken naar Grobbendonkenaar Louis Hufkens die zijn 100ste marathon gaat lopen. Hij heeft ook enkele marathonvrienden uitgenodigd uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn onder de deelnemers meerdere atleten die reeds de kaap van de 100 marathons hebben overschreden. Het wordt dus een bont internationaal gezelschap. Ik zelf zal de ganse dag het geheel aan elkaar praten. Enkele Kasteellopers behoren tot de favorieten op de overwinning op de 42,195km, waaronder debutant Stijn Jacobs en Paul Denolf, die beiden een thuiswedstrijd lopen. Het wordt ook uitkijken naar Jo Van Den Brande, die eveneens zal starten in zijn eerste marathon. De andere afstanden zijn de 4 en de 8km, kinderlopen van 100 tot 1000m, en de eigenlijke Monumentenloop van 14km. Op deze afstand heeft Maarten Van Der Donck zijn zinnen gezet. Bijkomend is er een wedstrijd over 28km. Reden genoeg om zaterdag naar het sportcentrum van Vorselaar af te zakken, temeer omdat niemand minder dan Bart Wellens de start zal geven van de marathon omstreeks 13u. Het regionale tv station RTV, zal beelden maken voor de zondaguitzending. Alle info kan je ook terug vinden op www.kasteellopers.be

dinsdag, september 04, 2007

Opnieuw loper.

Vandaag 40 minuten gelopen zonder pijn. De kuitblessure lijkt verleden tijd.Na vorige donderdag zag ik het nog wat somber in (de eerste test was niet zonder pijn), maar afgelopen zondag tijdens de jaarlijke ontbijtjogging(één van de leukste activiteiten van de Kasteellopers) kon ik eindelijk zonder iets te voelen rustig joggen. Vandaag heb ik tijdens het tweede rondje in de Vorselaarse dreef geprobeerd om een tempo te lopen. Geslaagde test !

zaterdag, september 01, 2007

Onwaarschijnlijke recordverbetering voor Emma!

Emma heeft vandaag voor een prestatie van formaat gezorgd. Op een atletiekmeeting in Tessenderlo verbeterde ze haar eigen hoogspringrecord met maar liefst 20cm! Haar vorige record stond op 1m25 , en vandaag overschreed ze bij haar derde poging 1m45. Ze eindigde als vierde, het concours was dus zeer hoogstaand. Emma nam deel aan de vijfkamp(hoog, kogel, discus, 80 en 1000 meter). Het werd een onvergetelijke 1ste september.

Bronzen medaille voor België op WK


Het viertal Kim Gevaert, Olivia Borlee, Hanna Mariën en Elodie Oudraogo zorgden voor een schitterende prestatie op het wk in Osaka. Ze liepen op de 4x100m estaffete een nieuw Belgisch record en haalden bovendien de bronzen medaille binnen. Het is nog maar de derde medaille voor ons land sinds het eerste wk, dat in 1983 werd georganiseerd. Een historische atletiekdag.

Klimmen in de Vlaamse Ardennen


Boven op de Muur van Geraardsbergen.






Niet kunnen lopen betekent niet dat ik stilzit. Vandaag heb ik samen met mijn broer Jos een fietstocht van 124km gedaan vanuit Oudenaarde.We sneden vanuit deze Vlaamse stad de "Ronde van Vlaanderen" lus aan van 114km.Mede door enkele keren de wegwijzerbordjes gemist te hebben, kwamen we op enkele kilometers meer uit. Het werd een lastige rit. Liefst 12 hellingen moesten we overwinnen(allen voor de eerste keer voor mezelf): Achterberg, Varentberg, Foreest, Steenberg, Leberg, Berendries, Valkenberg, Tenbosse, Muur van Geraardsbergen, Bosberg, Rekelberg en Wolvenberg. Elf van de kuitebijters liggen voor het keerpunt in Meerbeke. Van daaruit ging het terug richting Oudenaarde, en steeds bleven de wegen golfend. De tegenwind zorgde voor 20 lastige laatste kilometers. Gelukkig bleef het de ganse dag droog en zorgde een aangenaam zonnetje voor opwarming.