zaterdag, april 29, 2006

Rustperiode voorbij

De rustperiode na de marathon van Parijs is voorbij. Veel heb ik de afgelopen drie weken niet gelopen , gefietst echter wel. Vorige week werden er 170km gereden , en deze week reeds 100.Volgende grote uitdaging is de Mont Ventoux drie keer met de fiets beklimmen op één dag. De bedoeling is van de komende maanden fietskilometers op te bouwen.Uiteraard zal het "lopen" daar ongetwijfeld onder lijden.De uitdaging op de Mont Ventoux zal ik aangaan samen met mijn oudere broer Jos , een fervent wielertoerist.Intussen loop ik wel met plannen rond om in het najaar opnieuw een marathon te lopen.

zondag, april 16, 2006


Marathon Parijs , de eerste kilometers op de Rue de Rivoli (startnummer 1420)

Een week na Parijs ..

Een weekje na Parijs is de ideale moment om alles nog eens op een rijtje te zetten. De marathon is goed verlopen , en de eindtijd mag er best wezen,tevredenheid troef dus . Om een persoonlijke toptijd te lopen moet alles meezitten en daar was het parcours iets te zwaar voor. Ondanks dat bewijst de goeie tijd toch dat de voorbereiding optimaal was en de conditie goed. Hieronder heb ik een vergelijk gemaakt met tussentijden van mijn recordrace in Rotterdam van 2 jaar geleden en de gelopen marathon vorige week:

Rotterdam 4-04-04// Parijs 9-04-06
5km // 20'26" //21'24"
10km // 41'17" //42'36"
15km // 1u02'11" // 1u03'54"
20km // 1u23'11"// 1u24'55"
25km// 1u44'03"// 1u45'43"
30km // 2u04'54"// 2u06'52"
35km // 2u25'28"// 2u28'31"
40km// 2u47'21"// 2u53'22"
finish // 2u57'03" //3u03'45"

woensdag, april 12, 2006

Oooh Champs Elysees !

Na drie maanden van voorbereiding was het weekend dan eindelijk aangebroken. Het treinstation van Herentals lag er zaterdagochtend 8 april 's morgens nog verlaten bij. Via een vlotte treinverbinding met overstap in Berchem arriveerden we omstreeks 9u30 tijdig in Brussel Zuid.Van hieruit is het "slechts" 1u25 sporen tot aan de "Gard du Nord" van de Franse hoofdstad.De marathon van Parijs (mijn tiende) kwam nu wel echt dichtbij.Nog snel een koffietje gedronken in Brussel met onze Westvlaamse vrienden Lore en Johan , die ook beiden aan de marathon gaan deelnemen.Voor Johan liep de voorbereiding niet op rozen (kniepijn),maar die van Lore was ideaal verlopen. De Thalys bracht ons dus omstreeks 12u05 ter plaatse. Tijd dus om het metronetwerk van Parijs te ontdekken,wat na enkele uurtjes sporen niet echt ingewikkeld meer bleek.De metrotocht naar ons hotel (aan de zuidkant van de stad) was al een eerste beproeving.Overvolle metrostellen die zaterdagmiddag,dus rechtstaan gans de tijd. Na het inchecken in het Novotel van Vaugirard was het tijd om de omgeving van start en aankomst te verkennen , en ook even na te gaan hoeveel tijd we morgenochtend nodig zouden hebben , zonder ons te moeten haasten. Gelukkig was de drukte op de metro een stuk minder,en konden we onze benen sparen.Aan de "Arc de Triomphe" was er nog niet veel te bespeuren van de marathon.Enkele tentjes en een grote kraan op de "Avenue Foch"(aankomstplaats) waren de enige merkpunten.Verder alleen maar veel autoverkeer en toeristen op deze trekpleister. Dan toch maar even de tijd genomen om de Arc te bezichtigen. Via een tunnel onder de "Place de Gaulle" stonden we onder deze indrukwekkende boog.Het zicht op de "Champs Elysees" is memorabel.
Na een uurtje platte rust in ons hotel werd het stilaan tijd om onze startnummers af te halen in het "Parc des expotions" , slechts 20' stappen van ons hotel, dus we dachten waarom niet te voet ernaar toe ? Daar toegekomen bleek dat de overrompeling van lopers die dag zo groot was , dat het buiten aanschuiven werd om binnen te geraken ! Dit laatste feit werkte wel op mijn systeem , eigenlijk moet een marathonloper de dag vooraf zoveel mogelijk rusten , en de beentjes begonnen al tekenen van vermoeidheid te vertonen , nog voor de marathon begonnen was. Doch deze vertraging was nog niks vergeleken met de chaos binnen in de expohall. Het startnummer afhalen verliep zonder problemen , maar enkele meters verder was het duwen en wringen om het beloofde t-shirt en bijhorende tas te pakken te krijgen. Tot overmaat van ramp bleken de t-shirts bijna uitgeput (alsook de tassen) , en dat maakte de zaak alleen nog maar moeilijker. Uiteindelijk hadden we dan toch alles waar we recht op hadden , en konden we eindelijk de marathonexpo bezoeken . Onze "goesting" was al vrij snel over , zeker toen we zagen de de rij wachtenden voor de (gratis) pasta party onoverzichtelijk was . We besloten dan maar om het avondeten in ons hotel te nuttigen. Conclusie : een vrij vermoeiende zaterdag.
Een zeer rustige zaterdagavond maakte alles wel goed , en het werd al snel bedtijd.
De start op zondagmorgen 9 april is om 8u45 , dus vroeg uit de veren was de boodschap. Reeds om 6u stond ons ontbijt klaar (na een korte maar goede nachtrust) en precies om 6u45 ging het richting start met de metro. Op dit vroege uur viel de drukte heel goed mee , we hebben de ganse rit rustig kunnen zitten. De nodige formaliteiten nog afhandelen voor de start , zijnde kledijzak in bewaring geven , naar de wc gaan , beentjes opwarmen , en vooral genieten van de mensenmassa die zich rond 8u ter hoogte van de Arc de Triomphe begon te manifesteren. Grappen en grollen hoort er natuurlijk ook bij. Onze kameraad Johan , lijkt met een bandana enorm op Marco Pantani, net voordat we de metro namen lachten we hier nog mee , we waren nog maar net ingestapt of de Fransman waar hij naast ging zitten zei al : "hé Pantani" . Wij allen in een deuk natuurlijk.
Nog snel Carine , Johan en Lore het beste gewenst en dan naar het startvak. Met mijn snelle tijd van Rotterdam 2 jaar geleden had ik een plaats kunnen versieren bij de "Preferentiels" , dit zijn de lopers die mogen starten net achter de elite. Daar stonden we dan , zondagochtend op de Champs Elysees , de beroemdste laan van Frankrijk , misschien wel van de wereld. Het doet wel iets als je die lopers ziet staan met de Arc de Triomphe als decorstuk. De concentratie is top , want de start kan daar elk ogenblik zijn ..... Eindelijk zet de massa zich in beweging , de start is gegeven. Ik heb de tussentijden (elke 5km) op mijn arm geschreven om netjes onder de drie uur te geraken. Uiteraard gaat het de eerste kilometers vlot, en is het een echte "sightseeïng toer". Place de la concorde , de Rue de Rivoli , het Louvre en nog andere indrukwekkende gebouwen passeren de revue. Het ritme zit onmiddellijk goed , ik loop kilometertijden van 4'10" a 4'15". Het weer is dan ook (bijna) ideaal, 8 a 12° , zonnetje en niet teveel wind. Al snel in de race heb ik het gevoel dat de benen dik zijn . Raar gevoel , maar na 12km constateer ik dat eigenlijk enkel tussen km 3 en pakweg km 6 de weg vlak is , en voor de rest klimt en daalt....
Ik kom er echter helemaal door tussen de 15de en de 20ste kilometer. Zou het dan toch waar zijn dat je met ouder te worden meer en meer een "diesel" wordt ??
Nochtans is het "Bois de Vincennes" niet van de poes. Vals plat en nog meer vals plat staat ons te wachten , ik weet het halfweg reeds , dit is geen makkelijk parcours... Mijn 1/2 marathontijd zit snor , 1u29'30" of iets in die buurt, ideaal. Aan kilometer 25 heb ik gevoel nog geen stap teveel te hebben gezet, en maak ik een plannetje klaar in mijn hoofd om over een tiental kilometer te versnellen. Intussen zijn we terug in het centrum van Parijs beland , en zit de sfeer er goed in. Hier staat veel volk langs de kant , en de ambiance is duidelijk hoorbaar en geeft een lekker gevoel. Het parcours blijft behoorlijk op en neer gaan , met zeker 6 a 7 tunneltjes naast de Seine. Km 30 , en daar is de Eiffeltoren aan de overkant , prachtig .....
Ook de benen zijn dit nog , dus er zit iets in .... Ik begin meer en meer te geloven in een tijd beneden de drie uur , dit zou gewoon schitterend zijn op deze heuvelachtige wegen.
Aan de 34ste km stokt het tempo , de weg gaat behoorlijk omhoog hier , en ik begin terrein te verliezen. 4'20" , dan 4'30" aan km 38 zelfs even 4'50" per kilometer. Nochtans zit ik mentaal nog zeer fris. Niks aan te doen , de benen willen niet meer sneller , en het "Bois de Boulogne" brengt geen verbetering , integendeel hier zijn de niveauverschillen op de weg nog wat duidelijker merkbaar. Eindelijk de finish , lopen Dirk , lopen , ik heb de drie uur zien passeren op mijn stopwatch , en ik ben er bijna.... Nog een spurt (of wat daar op gelijkt) , top : 3u04'08" afgeklokt bruto . Doe daar de 25 seconden af die ik verloor in de start , en mijn nettotijd is 3u03"45". Moet ik nu ontgoocheld zijn of tevreden ?? Al snel neemt dat laatste gevoel de bovenhand. Dit is mijn 3de beste marathontijd ooit (op 10 marathons) , en de beste tijd van de laatste 2 jaar ... op dit parcours .... Parijs is zeker niet supersnel , maar monumentaal wel zeer mooi !! Voorbij de aankomstlijn worden de medailles uitgedeeld , en dit is altijd voor mij een mooi moment. Het blijft telkens een hele ervaring , een marathon beëindigen .
Ik kleed me om en blijf wat in beweging , want ik heb aan mijn vrouwtje beloofd dat ik wacht tot zij aankomt. Intussen maak ik kennis met de zus en schoonbroer van Lore , die speciaal vandaag vanuit België naar hier zijn gekomen om de finish van zuslief mee te maken. Dat zijn echte supporters !! Een dik uur na mijn aankomst wordt ik misselijk. Een wc in de buurt brengt gelukkig soelaas. Iets later arriveren Johan en Lore samen in 4u07" , Lore een heel pak beter dan in Londen vorig jaar . Johan is de ganse tijd bij zijn vrouwtje gebleven , maar heeft de laatste 7km wel serieus op de tanden moeten bijten. Lore van haar kant lijkt wel voor deze afstand geboren , geen teken van vermoeidheid te bespeuren. Ze zijn hand in hand over de meet gekomen. We blijven op post voor de komst van Carine , en iets later komt ze glimlachend aan. 4u27' (37' beter dan vorig jaar) , een heel goeie tijd voor haar. Het laatste stuk is zwaar geweest , maar voor wie niet ??? Zeer tevreden keren we terug naar ons hotel (aan de metro is het nu wél aanschuiven) , en genieten van een zalige douche en de laatste kilometers van Paris-Roubaix. ' s Avonds gaan we enkele honderden meters voorbij ons hotel mosselen met frieten eten , en er wordt veel gelachen. Na een nachtje rusten staat er op maandag 10 april nog een toer door Parijs op het programma . De trappen aan de Sacré Coeur zijn zwaar , maar we hebben het er voor over. Via de Place de la Concorde en de Jardin de Tuilerie gaat het naar de Notre Dame en tot slot de Eiffeltoren. Parijs is een prachtige stad ... Moe maar tevreden zijn we thuis rond 21u30 's avonds , het was een zeer mooi weekend met onze Westvlaamse vrienden ...

zaterdag, april 01, 2006

Laatste trainingen afgewerkt

De voorbereiding voor de marathon zit erop. De afgelopen drie maanden was het "Heiken" tussen Vorselaar en Herentals de thuisbasis voor de talrijke tempolopen. De mooie omgeving van o.a. Blommerschot,Wechelderzande en aan de andere kant Kruisberg in Herentals vormden dan weer elke week het decor voor de gedane lange duurlopen. Tussendoor liep ik 3 wedstrijden : de cross in Herentals en twee keer de mooie halve marathon in de Netestad Lier.
Wat me vooral bijgebleven is tijdens deze voorbereiding is toch wel het lange slechte weer ; eerst voortdurende koude , en op enkele dagen na , de laatste weken veel regen. Vooral tijdens de laatste duurloop van vandaag , en zeker tijdens de laatste tempotraining van afgelopen donderdag.Nochtans is de conditie in stijgende lijn , en zijn de verwachtingen iets hoger dan enkele maanden geleden. Of de barriére van drie uur zal gesloopt worden is een open vraag , en hoeft ook niet persé. Deze magische grens wist ik het verleden reeds twee maal te veroveren en is dus géén must. In de eerste plaats komt het plezier en het genieten van het lopen van een marathon. We zien wel hoe het uitdraait...