zaterdag, oktober 29, 2005

Cross der jongeren Westerlo 29 oktober 2005

Prachtig nazomerweer in domein de Beeltjens op deze zaterdagnamiddag , en een kurkdroog,supersnel parcours. Keuze aan loopafstanden te over , maar de 8km leek me toch het meeste geschikt , daar ik de afgelopen twee weken de trainingsomvang weer rustig aan het opbouwen ben. Met de twee oefencrossen van Ac.Herentals nog vers in het geheugen , is het parcours van vandaag meer iets voor mij . Lange rechte stukken , en zoals reeds gezegd supersnel. Ik kwam nochtans een beetje vermoeid aan de start , aangezien ik enkele dagen geleden nog een superfantastisch concert van Coldplay in het Antwerpse sportpaleis heb meegenomen , en het latere slaapuur deed geen deugd de afgelopen twee werkdagen. Snelle start en doorkomst na 1km in 3'19" , veel te rap dus ! Maar meegaan is de boodschap , dus niet omzien en reeds vanaf km 3 serieus op de tanden moeten bijten. Na de tweede doortocht (4km) kwam ik door op de 23ste plaats. Niet slecht , dacht ik , maar het gat met de lopers voor mij was toch al behoorlijk , dus deze plaats vasthouden was de boodschap. Van collega Kasteelloper Kim Van Den Eynden was intussen geen spoor meer te bekennen, hij had me nochtans vuurwerk beloofd voor de start. Tijdens de laatste grote ronde van 4km kwam ik zowaar dichter op mijn voorliggers en er ontstond een (kleine) hergroepering van vier lopers. Hier zit meer in , dacht ik , maar de benen die wilden niet meer sneller. Eventjes liep ik op de 20ste plaats, doch een jongere tegenstander had de laatste kilometer nog wat meer "jus" in de benen , en uiteindelijk eindigde ik in 29'51" over 8,1km. Niet slecht , want de benen waren echt niet fris. De diverse intervaltrainingen van de laatste weken zitten hier zeker voor iets tussen. Een 21ste plaats op meer dan 350 deelnemers is uiteraard mooi. Volgende week begint het echte crossseizoen , we kijken er naar uit.
Nog dit : de "cross der jongeren" heeft veel van zijn pluimen verloren op tien jaar tijd. Uiteraard blijft het parcours prachtig, maar het vrij hoge inschrijvingsgeld en de douches (waar geen druppel water uitkwam) moet toch beter kunnen.....

zondag, oktober 16, 2005

Oefencrossen Oostmalle en Herentals

Als voorbereiding op het nakend veldloopseizoen organiseert Ac Herentals reeds verscheidene jaren enkele oefencrossen in de maand oktober . Wij tekenden present in Oostmalle op 9 oktober , en in Herentals op 16 oktober . Het parcours van deze laatstgenoemde lokatie is zeker niet van de poes . De lange afstand (ongeveer 9km) bestaat uit zes grote ronden , en telkens zit de vrij zware helling op de Finse piste van Herentals hierin verwerkt. Waar in Oostmalle de bezetting nog mager was , ik eindigde daar 2de op respectabele afstand van Eric Glasseé (al jaren een directe "concurrent") , was deze in Herentals al een stuk sterker. Vooraan scheidde zich al snel een select groepje van een atleet of zeven af , en daarachter was het vechten voor een plaats in de top tien. Het weer was een pak beter dan een week geleden , wat altijd mooi meegenomen is . "Geoefend" werd er dus door ondergetekende (op de eerste ronde na) niet , en het was een strijd in de wedstrijd met wederom diezelfde Eric Glassee tot in de laatste honderden meters . Alles nog eens uit de kast gehaald in het laatste stukje bos , maar het allerlaatste gatje kreeg ik dan toch niet dicht. Toch nog een mooie 7ste plaats uit de brand gesleept op deze mooie oktober zondag , wat me wel tevreden stemde . De trainingen voor het veldloopseizoen kunnen nu beginnen ....

zaterdag, oktober 08, 2005

Mastersleeftijd ...

Niemand wordt graag ouder , maar dit jaar op 25 mei vierde ik toch een speciale verjaardag. Die dag werd ik 40 jaar , en dus de jongste "veteraan" , of zoals de atletiekwereld dit de laatste jaren zo mooi verwoord : master . Eindelijk terug mijn mannetje staan in de wintercrossen dacht ik , maar enkele weken geleden raakte bekend dat de masterleeftijd vanaf 1 november e.k. wordt teruggebracht naar 35 jaar ! Van deze maatregel ben ik uiteraard mede de dupe , aangezien ik "maar" 5 maanden de jongste master kon zijn . De concurrentie zal dus de komende maanden in de veldlopen alleen maar zwaarder worden ; om nog maar te zwijgen van het nog kleiner wordende seniorspeleton . De atletiekbazen hadden beter de masterleeftijd voor de dames opgetrokken naar 40 jaar , en de rest gelaten zoals het vroeger was . Het is de laatste jaren nu eenmaal een vaststaand feit dat de gemiddelde leeftijd van de lopers alleen nog maar omhoog gaat .
Nochtans heb ik deze zomer op diverse jeugdmeetings kunnen vaststellen dat de jeugd weldeglijk nog in grote getale aan atletiek doet . Dit is alleen maar hoopgevend voor de toekomst .
Deze niet meer jongste master zal zeker proberen de komende maanden zijn mannetje te staan .

zondag, oktober 02, 2005

Met de wind mee aan de kust

Op zaterdag 1 oktober stond de halve marathon van de kust op het programma . De organisatoren laten de lopers zoveel mogelijk met de wind meelopen , en slagen goed in hun opzet . Vanaf de start in Nieuwpoort is het de eerste kilometers nog wat keren en draaien door de polders , om iets later op de zeedijk uit te komen , en dan met volle wind in de rug richting Oostende te lopen . In de "Konining der badsteden" dient er nog een plaatselijke ronde afgelegd , waar dan wel een 1,5km volle wind van voor inzit . Als de organisatie hierin slaagt om de komende jaren ook dit euvel aan te passen , kan op dit snelle parcours zeker een persoonlijk record gelopen worden .
De voorbereiding was verre van goed geweest voor deze wedstrijd . Na wat oververmoeidheid half september kreeg ik de afgelopen week daarbovenop nog af te rekenen met een stevige virusaanval , en was mijn ganse lijf wat grieperig . Gelukkig zonder koorts , zodat er toch nog gestart worden in Nieuwpoort , zij het met aangepaste ambities . Na een vrij snelle start , werden de diverse groepjes gevormd . Naast de kust liep het lekker met de wind in de rug , en onderweg besefte ik dat dit wel een parcours is dat me ligt , mijn grote "fouléé" komt goed van pas op deze lange rechte stukken . Daarbovenop heb je een schitterend uitzicht op de zee , wat een bijkomende stimulans geeft . De laatste kilometers waren er teveel aan , en hier heb ik dan uiteindelijk nog wel een plaats of tien verloren . De griepaanval was duidelijk in mijn spieren nog te voelen , en ik drong dan ook niet meer aan om nog iets te forceren . Eindtijd 1u25'34" , bijna zes minuten boven mijn persoonlijk record .Vrouwtje Carine verbeterde haar persoonlijke besttijd met bijna 10 minuten , en onze Westvlaamse vriendin Lore Van Betsbrugge bleef met 1u53' ook een flink eind onder het gestelde doel van 2 uur . Ik wil besluiten met de organisatie proficiat te wensen met dit evenement , want drie wedstrijden laten vertrekken op diverse lokaties is geen sinecure . Volgend jaar terug voor een persoonlijk record ???

Ontslag als voorzitter van de Kasteellopers vzw

Op de bestuursvergadering van 28 september , heb ik na lang nadenken , mijn ontslag aangeboden als voorzitter van de Kasteellopers vwz . Per 1 januari 2006 ben ik dus voorzitter af , en ook geen bestuurslid meer . In de afgelopen 11 jaar heb ik me volledig ingezet , om de vzw zo goed mogelijk te laten functioneren . Ik wil dan ook iedereen bedanken , die me die afgelopen jaren hierin gesteund heeft en bijgestaan .